Media

Interviu Pe bune

O altă discuție plăcuta, de data asta cu Andreea Vrabie de la DOR si mai ales de la „Pe bune”.

Pentru omul din spatele pseudonimului Iv cel naiv este important să păstreze în continuare libertatea pe care i-o oferă anonimatul. Iv cel naiv a apărut în momentul în care a început să scrie poezii pentru oamenii dragi din viața lui și, la insistențele iubitei lui de atunci, a decis să le publice pe un blog care a început să fie urmărit de din ce în ce mai mulți oameni. Deși spune că un scriitor ar trebui să fie responsabil doar pentru emoțiile pe care le provoacă în cititori, existența unui public l-a făcut să simtă responsabilitatea de a scrie în continuare și astfel a ajuns să publice patru cărți de poezii. Dar nu a scris niciodată cartea pe care își dorea de mic să o scrie. De câțiva ani a luat o pauză din a scrie poezie și lucrează la mai multe romane care se află în diferite stadii de realizare. Iv spune că se află într-un moment greu ca scriitor, din care încă nu știe cum să iasă, dar este convins că va publica cel puțin un roman, pentru că tot ce a început până acum a dus la bun sfârșit. Este nevoie doar să ajungă omul care trebuie să fie pentru a scrie o carte așa cum își dorește.

Interviu HotNews

Iv cel Naiv: Poezia e doar un vas, o forma in care imi torn lichidul gandurilor / Celebritatea e o alterare a individului. O alienare a eului

Iv cel Naiv este scriitorul anonim care a trezit poezia naiva intr-o lume suprasaturata de virtual- „un om cara in spate/ un dram de naivitate”. Fuge de celebritate si vrea ca oamenii sa se bucure de opera, nu de autor. La baza inginer, Iv are naivitatea in ADN, este meteodependent si spune ca omul nu poate trai fara iubire. Cand nu scrie, citeste, observa, gateste si iubeste 24 de ore din 24. Este tatal a doua fete si recunoaste ca, desi poezia e foarte prezenta la ei acasa, se discuta discret despre Iv cel Naiv. Poeziile sale au aparut in 2009 pe internet, pe blogul ivcelnaiv.ro, au fost gustate foarte bine, iar de atunci poetul misterios a publicat volumele „Versez”, „Uibesc”, „Nesfarsesc” si „16 poezii de iubire pe care mi le-as fi scris mie daca as fi fost tu”, ilustrate de Vali Petridean. De cateva luni a inceput sa scrie primul sau roman.

Interviu Cultura la dubă

Iv cel Naiv, inginerul devenit poet și copywriter: “Fără iubire ne-am stinge cu toții.”

Pentru mine, este poezia dintr-o lume fără poezie. El, în schimb, se consideră Naiv. De aceea și-a ales acest pseudonim, de unde a extras apoi și celalalt nume, Iv.

Cum ne-au schimbat cele două luni de izolare?

Iv cel naiv, poet. “Dragoste în vremea pandemiei”

De când a început izolarea, am scris o carte de poezii („Dragoste în vremea pandemiei” – un audiobook ilustrat, de fapt), am terminat romanul la care lucram, am început unul nou, o ajut pe fiică-mea cu temele, fac sport 6 zile din 7, gătesc mai mult, mănânc mai echilibrat, dorm bine. Și cheltui mai puțin.

Interviu Hyperliteratura

IV CEL NAIV: „DINCOLO DE PSEUDONIM SE AFLĂ O PUTERE DE OBSERVAȚIE PESTE MEDIE, O MINTE DE INGINER ȘI UN SUFLET DE POET. TOATE ÎMBRĂCATE ÎN HAINA NORMALITĂȚII”

La începutul anului cumpăram cele 3 cărți semnate Iv cel Naiv pentru o prietenă, mare fană a scriitorului anonim. Le-am răsfoit, le-am lecturat pe diagonală și am decis că vreau să stau de vorbă cu el.

Interviu bookaholic.ro

 Iv cel Naiv – “Naivitatea e acea stare care ne permite să ne bucurăm”

La început, a fost un blog frumos, venit de pe altă planetă, cu poezii şi o lume fantastică. Nimeni nu ştia cine e Iv, tipul fictiv care îşi făcuse lumea pe blog. Apoi s-a transformat într-o carte frumoasă, Versez pe numele ei, cu ilustraţii de Vali Petridean. L-am întrebat deci pe Iv cum e în lumea lui.

IQads

Iv cel naiv: Am o poveste noua, la care ma gandesc de ani de zile, dar abia acum pot s-o scriu. Genul ei: thriller naiv

Nu ii stim numele, dar ii citim in fiecare zi versurile. Nu-i cunoastem chipul, dar ne imaginam (via poeziile sale) ca trebuie sa fie cald si bland. Un om care gandeste complex, dar scrie simplu si esential. Cand l-am citit prima data pe Iv cel naiv, am reactionat cu un „in sfarsit”. Dadusem peste o poezie contemporana care tintea direct butoanele care deschid usi peste usi si ajung la miez – suflet parca ii spune.

Interviu Revista Sinteza

Ivcelnaiv în căutarea unui motiv 

Cel mai cunoscut poet anonim român, care poate face din cuvânt „cel mai frumos loc de pe pământ”, se gândește tot mai des să se deconspire. “Eu sunt Ivcelnaiv. Poet naiv. Optimist undercover. Copywriter meseriaș. Fotograf întâmplător. Dansator lamentabil. Fericit tată. Am lucrat vreo 15 ani în industria de advertising din România. Am făcut campanii importante, am luat premii pe la festivalurile de publicitate, am crescut odată cu multe branduri”.

Recomandări de carte

Recomandări de carte de la poetul Iv Cel Naiv: 14 autori pe care să îi cunoști

„Cred că nimic nu poate începe fără să înţelegem lumea în care trăim” ne spune Iv Cel Naiv. Iar poeziile lui, cu fiecare nou volum, ne oferă o posibilă interpretare a acestei lumi, de care mulţi dintre cititorii săi s-au îndrăgostit. Ca să o înțelegem mai bine putem să aruncăm o privire pe ce recomandări de carte ne sugerează poetul.

Scrisori de lângă tine

Nu mă întâlnesc foarte des cu poezia, deși ar trebui s-o fac. Cu toate acestea, nu mi-a scăpat entuziasmul din preajma cărților lui Iv cel Naiv, laudele care l-au însoțit la fiecare lansare și vorbele frumoase care s-au spus despre versurile sale. Știu că e un autor foarte popular, i-am văzut cărțile peste tot și, cu toate astea, Scrisori de lângă tine e primul meu contact cu munca lui. Cartea a fost o surpriză foarte plăcută din partea editurii Vellant, a venit cu un autograf personalizat și a fost o gură de aer proaspăt de fiecare dată când am evadat din ficțiunile pe care le citeam.

Interviu Cluj for Youth

Iv cel Naiv: „Oamenii ar trebui să se bucure de operă, nu de autor”

Pe lângă efectele „adverse” ale excesului de date mobile, virtualul aduce și bucurie. De pildă, această navigare continuă prin online ne-a făcut să aflăm de existența lui Iv.